Cultuur & historie

Schutterspark

Schutterspark kent een rijke geschiedenis. Het is het oudste volkspark van Limburg. Schutterspark heet Schutterspark omdat er vroeger een schietbaan van Schutterij Sint-Gregorius lag (nabij de vijvers). In 1919 kocht de Staatsmijnen Schutterspark van Schutterij Sint-Gregorius. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Staatmijnen werd Schutterspark in 1952 uitgebreid, vernieuwd en cadeau gedaan aan de bevolking. Met maar liefst circa 200.000 bezoekers aan de uitspanning het Schuttershüske, de speeltuinen, het zwembad, de uitkijktoren, de 325 meter lange kabelbaan, de kinderboerderij en de roeivijver, was het destijds een populaire attractie in Limburg.  Na de mijnsluiting in 1970 werd de gemeente Brunssum eigenaar, die het park verkocht aan het recreatieschap streekgewest OZL. In 1991 kocht de gemeente Brunssum het park terug. Ontdek zelf de rijke verhalen van Schutterspark aan de hand van de volgende thema’s:

Mijnverleden

Wist je dat Schutterspark haar huidige vorm dankt aan de Mijnindustrie? Het was hét ontspanningsoord voor koempels (mijnwerkers) en hun gezinnen. Maar de Staatsmijnen gebruikten het park ook voor bosbouw (het hout werd gebruikt om mee te bouwen en de mijngangen te stutten) en waterhuishouding. Om steenkool te wassen, maar ook om de Brunssumse woonwijken van kraanwater te voorzien. Ontdek de restanten van het mijnverleden. De iconische pompgebouwen (hier werd water ontijzerd, nu feestlocatie), de pompputten langs diverse wandelpaden, het Pompenhuuske en de melksalon (nu brasserie Schuttershüske). Nog meer mijnverleden proeven? Vanuit Schutterspark loop je zo Mijnkolonie Schuttersveld en De Egge in.

Lees meer
De Landgraaf

Plunderaars opgelet! In Schutterspark vind je nog overblijfselen van een middeleeuws verdedigingswerk dat teruggaat tot in de 14e eeuw. Oorspronkelijk liep deze landweer van Brunssum naar Schinveld, Gangelt en terug over Duitsland naar Abdisschenbosch, Nieuwenhagen en Schaesberg. Met eigen ogen zien? Beleef de het verhaal van de Landgraaf met de Archeoroute Limburg app op het terras van Schuttershüske.

Archeoroute Limburg app
Joodse kinderen

In de Tweede Wereldoorlog schuilden tientallen Joodse kinderen in het pompgebouw in Schutterspark bij de familie Broers. In totaal zaten er zo’n 100 à 150 kinderen ondergedoken in Brunssum. Van al die onderduikers is er niemand verraden, opgepakt, gedeporteerd of gedood. De plaquette bij de pompgebouwen herinnert aan deze bijzondere inzet. Jack Aldewereld was één van die kinderen. Met zijn Stichting Jack Aldewereld wil hij dit bijzondere verhaal vertellen. Lees meer over dit fascinerende verhaal op jackaldewereldstichting.nl

jackaldewereldstichting.nl
Pottenbakkersverleden

De Romeinen uit Heerlen kwamen hun klei al uit de Roode Beek in het Schutterspark halen. Zij waren verzot op de hoogwaardige klei. In de Middeleeuwen (11e tot 13e eeuw) ontstond er een heuse pottenbakkersindustrie. De potten vonden gretig aftrek door heel Europa.

Mien leefste pleëtske

“Als je over de houten vlonderbruggen door het maoerasbos loopt,

waan je je even in een Amerikaans moerasgebied.

Zo mooi…”

Maud de Graaff

Blogs en
ontdektips

Alle tips en blogs over Schutterspark in Brunssum op een rijtje.

Bekijk de tips