Natuur

Schutterspark

Bekijk de unieke hangvennen vanaf de vlonderbruggen. Of loop door het moerasbos. Struin langs de meanderende Roode Beek. Spot de bijzondere plantensoorten of één van de vele parkbewoners. Hoewel het bij de attracties soms druk kan zijn, ervaar je hier echt de rust van de natuur. Schutterspark zit vol ontdekkingen voor groot en klein!

Hangvennen

Uniek in Europa: de hangvennen oftewel hellingveen. Deze ontstaan door de bijzondere bodem van de hellingen in Schutterspark. Door de stevige kleilagen in de grond kan het water van de Roode Beek en het grondwater niet weg. Het bronwater borrelt op (dit proces heet kwel). Hierdoor ontstaat komvormige veenvorming oftewel hangvennen. Resultaat: bijzondere soorten natte heide en veen die bijzondere dieren aantrekken. Bewonder de hangvennen vanaf de vlonderbrug of het uitzichtpunt (zie nummer 1 op de plattegrond).

Moerasbos

Uitstekende bomen en boomstammen waar eendjes tussendoor zwemmen. Gitzwarte modder. Vanaf de vlonderbruggen loop je dwars door dit een beetje buitenaards aandoende natuurfenomeen heen. Neem de tijd en spits je oren. Hoor of zie jij misschien een ijsvogeltje? Niet voor niets is dit stukje broekbos een favoriet plekje van een Schuttersparkliefhebber (zie nummer 29 op de plattegrond).

Bos

Door de opkomst van de mijnen, nam de vraag naar bouw- en stuthout enorm toe. Vandaar dat je in Schutterspark nog veel naaldbomen, de toen populaire Amerikaanse eiken en andere ‘productiebos’ boomsoorten terugvindt. De komende jaren zal dit steeds meer vervangen worden door inheemse boomsoorten. Maar ook eiken- en haagbeukenbos zie je terug in Schutterspark. Ondanks de vele attracties, heerst hier nog echte rust. Behalve een bosbewoner, kom je hier vaak niemand tegen.

Roode Beek

Dwars door Schutterspark loopt de Roode Beek. Van nature zitten er hele kleine stukjes ijzer in de grond. Deze kleine stukjes nemen (grond)water mee. Doordat de kleine stukjes ijzer roesten, kleurt het water in de beken een beetje rood, vandaar de naam Roode Beek! Struin langs de smalle paadjes langs de beek en geniet van het kabbelende water.

Bijzondere dieren

Moeras, hangvennen, heide en bos, je vindt het allemaal in Schutterspark! Hierdoor voelen veel dieren zich thuis. Zoals de maar liefst 17 soorten vleermuizen, die graag wonen in de diverse pompputten. Of de alpenwatersalamander, zompsprinkhaan en vele bijzondere libellen en vlinders in de hangvennen. Of spot de bosuil, ijsogeltje of kwikstaart. Ook reeën en wilde zwijnen zie je regelmatig om over te steken van de Schinveldse bossen naar de Brunsummerheide. Welk dier ontdek jij?

Bijzondere planten

Door de hangvennen komen in Schutterspark veel bijzondere planten voor die niet of nog maar zeldzaam voorkomen in Nederland. Soorten natte heide en veentjes zoals Lavendelhei, Veenpluis, Beenbreek, Klokjesgentiaan, Blauwe knoop en liggende vleugeltjesbloem. Daarnaast vind je er nog verschillende bijzondere veenmossen. Welke soort vind jij het mooist?

Verbindingspoort

Schutterspark verbindt de prachtige natuurgebieden Brunssummerheide aan de ene kant en Schinveldse bossen/Tevenerheide aan de andere kant met elkaar. Veel reeën, everzwijnen en andere dieren gebruiken deze verbinding regelmatig om over te steken. Maar ook mensen kunnen nu parallel aan de Roode Beek wandelen of fietsen naar de Brunssummerheide. Misschien kruist een bos- of heidebewoner nog wel jouw pad!

Vijvers

In eerste instantie werden de vijvers aangelegd als bezinkingsvijvers (ook wel slikvijvers genoemd) om het afvalwater van de kolenwasserij te lozen. Later verbond men de vijvers met de Roode Beek. Hierdoor liepen de vijvers niet meer over en ontstond er doorstroming. Toen Schutterspark een recreatiepark voor mijnwerkers werd, kwam er begroeiing langs de vijvers. Wandel langs de vijvers, staar naar de rimpelingen in het water  vanaf een bankje (zie nummer 26 op de plattegrond) of ga vissen.

Mien leefste pleëtske

“Als je over de houten vlonderbruggen door het moerasbos loopt,

waan je je even in een Amerikaans moerasgebied.

Zo mooi…”

Maud de Graaff

Blogs en
ontdektips

Alle tips en blogs over Schutterspark in Brunssum op een rijtje.

Bekijk de tips